Как записвате вашите идеи? Глезотии за дизайнери + бонус

Идея, идейка, идейки, всички криейтив специалисти са затрупани с тях. Има идеи и идеИ, и ние, хората на изкуството, знаем, че всеки ден сме заляти от нови и нови идеи, но не искаме ли да следваме точно стъпките, които е нужно да направим, за да реализираме нашите идеи и те да бъдат едни УСПЕШНИ реализирани идеи.

Всеки дизайнер има свой собствен начин, да записва и оформя своите идеи. През годините видях доста хора, които работеха около мен, но ми направи впечатление, че доста от тях не записват нищо никъде. Това е грешно.

Ще ви дам няколко изключително полезни идеи. Когато сядате да работите върху някой проект – първо го скицирайте, запишете допирните му точки, запишете и думи свързани с проекта, това ще ви помогне върху работата впоследстивие.

Ето и някой от най-популярните начини за записване на идеи с техните положителни и отрицателни черти.

Тетрадката

Тетрадка с редове, квадратчета или просто бели листове, която много често колегите я наричат Sketchbook. Тя е една от „технологиите“, чрез които можем да записваме своите креативни идеи с молив. Тетрадката за дизайнера е като длетото на дърводелеца. Не винаги имаме възможност да пуснем бързо компютъра, да отворим програма и да запишем или нарисуваме някоя идея, затова и тетрадката е толкова полезна. Едно от положителните неща на тетрадката, е че винаги можем просто да я отворим и да запишем (скицираме) своите идеи – така няма да губим време за работа.

Нещото, което можем да изтъкнем като минус на тетрадката е това, че за да бъде винаги с нас, трябва да има къде да я сложим, следователно трябва да имаме чанта, няколко молива и линийка.

Готовите приложения /Apps

Програмите за бележки за десктоп, за мобилен телефон, програми за скициране (mockups) или приложения за таблет има хиляди. Те са бързи и с хиляди полезни инструменти. Много лесно можете да запишете своите креативни идеи за вашата бъдеща реклама, и да ги запазите за по-късно. Те веднага се съхраняват и са голяма помощ при скициране впоследствие с Photoshop или някоя друга програма за работа. Дали ще използвате програмка, само за бележки или някой по-сложен продукт за създаване на чертеж решавате вие, спрямо това което създавате. Лично аз ви препоръчвам програмата Balsamiq – това е един бърз, ефективен и забавен инструмент за wireframing. Много полезна програмка, за съжаление платена, но все пак трябва да се стимулира създаването на такива продукти.

Погледнато от друга страна, тези приложения са бариера в работата на повечето дизайнери. Губите време в скициране, губите време, за да разберете как точно работи програмата. Реално вие поставяте едни полета с квадратчета, вместо това, което бихте направили на скицника с молива. Да не говорим, че много от идеите записани в компютъра често остават там и не получават „живот“.

Записване на звукови бележки

Записването на аудио бележки, е бързо, лесно и може да го направите почти с всеки мобилен телефон. Технически погледнато това е една малка секретарка в джоба. Вървите по улицата и ви озарява някоя страхотна идея – вадите телефона и записвате аудио, което може да изслушате по-късно. Недостатък на този вид бележки е, че не можете да скицирате идеите си, а също и това, че просто може да останат в телефона ви!

И така, сблъсквал съм се с много хора, които записват идеите си по странен начин и такива, които изобщо не го правят.

За мен най-добрият начин за записване и скициране на проект си остава тетрадката и моливът.

Вие решавате с какво да помогнете на вашите идеи да бъдат успешни.

Ето и няколко полезни инструмента, които ми вършат невероятна работа:

http://www.uistencils.com/ – продукти за чертане, писане и рисуване. Задължително разгледайте.

https://balsamiq.com/ – доста полезен инструмент за Mockup-и.

И малък подарък от мен  pdf  browser pad – скицник имитиращ браузър – 150 ppi, 20 pixel grid

Свали подаръка

 

Какво смяташ?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

No Comments Yet.