8 точки, които да запомните при наемаме на фирма за разработка на уеб сайт

alex от alex0 Comments1 min read2.7K views

Всеки бизнес стига до момент в който е нужно да разработи уеб сайт за своята фирма. Дали е прохождащ или вече развит, принципите на нов дизайн или редизайн на съществуващ уеб сайт са аналогични.

Ето и моите препоръки!

При разработване на уебсайт за стартиращ бизнес е добре да се следват някои неща, за които лично аз съветвам – задължително да се обърне внимание, за да бъде бъдещият ви проект успешен.

Разработката на уеб сайт е задължителен процес при стартирането на всеки бизнес, който иска да разшири обхвата си.

Ето и няколко идеи за създаване на успешен уебсайт при стартиране на бизнес:

 

 1. Изчистете Вашите идеи

Не се хвърляйте да копирате всички възможни конкуренти и да „стреляте“ по всички функционалности от техните сайтове.

Техният бизнес, не е Ваш

Всяка функционалност от конкурентен сайт може да не работи при вас. Нека не забравяме, че зад всеки проект (не винаги) седят хора, които са мислили върху него. Опитвали са различни варианти и са стигнали до работещ модел за техния бизнес. Това разбира се не означава, че нещото ще работи и за вас.

Съветвам ви, да започнете от най-изчистените идеи с които да започнете и които да надграждате в последствие. Направете си проста схема за бъдещия ви уеб сайт и какво искате да постигнете с него. Нахвърляйте на лист, на текстови файл или каквото и да е – как си представяте вашият проект. Така лесно ще знаете върху какво да „стъпите“ при комуникацията с  уеб консултанта, дизайнер или програмист, с който ще работите в последствие.

Ще си спестите и много неясноти от сорта „ама аз исках и това“, „не сме говорили за това“, „това няма ли да го има на моя сайт”

 1. Изберете правилната фирма

Следващата важна стъпка е да намерите правилните хора или фирма с опит в изграждането на уеб сайтове.

Не може да карате кола марка А и да я водите в сервиз, където ремонтират яхти.

Потърсете в Интернет фирми, които са реализирали подобни проекти, фирми с добри отзиви, фирми от които са доволни ваши познати. Не се хвърляйте на първите резултати в Google – тук често са предложени пакетни цени и оптимизиран сайт с цел привличане на клиенти. Всеки уважаващ се разработчик не залага на това да бъде в топ класациите на Гугъл – примери много.

 1. Организирайте си срещи

Организирайте срещи с 2 или 3 от фирмите, които сте набелязали. Вижте какво ще ви предложат. Питайте! Всичко, което не ви е ясно – някой друг го знае или поне ще ви убеди, че го знае – но вие питайте. Ако 2 от 3 фирми ви кажат еднакви неща за нещо, което не разбирате, то вероятно е така. Много често на срещите колегите спестяват много важни неща. Ваша задача е да ги питате за:

 • Последваща поддръжка за обслужване на уеб сайта
 • Ценова ставка за работа при разработване на нови модули извън първоначалната оферта
 • Ангажираност и обеспеченост

 

 1. Изберете Вашата цветова схемаcolor scheme Помощник за цветове

Многото червено няма да ви направи  Coca Cola

Често срещано е бизнесът в България да не отделя бюджет за корпоративна идентичност на своята марка. Корпоративната идентичност е нещо много важно, но и много подценявано. Това е нещо, което показва как ще изглежда вашето присъствие, вашата визия, вашето лице. Ако не сте създали такава идентичност, то поне подберете цветове които ще идентифицират вашият бранд. Потърсете комбинации на цветове за типове бизнес – в интернет има изключително много. Уверете се, че използвате еднакви нюанси и ибирате цветове, които си подхождат един с друг или просто наемете дизайнер да ви помогне в това.

Често срещан проблем в повечето стартиращи фирми е, че те не са последователни при избора си на цветове за уеб сайта.

След като имате подбрана цветова схема с фирмата за разработване на уебсайтове ще проектирате по-лесно вашия уеб сайт.

 

 1. Изисквайте адаптивно съдържание

Последните тенденции продължават да правят уебсайтовете все по-достъпни за различните устройства. Вероятно знаете, че доброто представяне на уеб сайтът ви на няколко устройства е  задължително. Мобилните устройства избутаха отдавна десктоп устройствата. Зареждането на уеб сайта ви на телефон е много по-важно от това как изглежда на компютър. Разглеждайте уеб сайта ви така, както искате вашата целева аудитория да го разглежда – ЛЕСНО!

Когато преговаряте за разработката на бъдещия ви проект, то на 100% трябва да имате уеб сайт с адаптивност за всякакви резолюции. При разработката обсъждайте какво съдържание да има на различните екрани. Добра компания за разработка на уеб сайт ще знае как да ви подготви уеб сайт с добро адаптивно съдържание, а един добър уеб дизайнер ще подготви правилната структура за бъдещия ви проект.

 1. Изберете подходяща платформа

Отново стигайки до разработката на уеб сайта е нужно да се консултирате с няколкото фирми, с които сте си уредили срещи. Попитайте с какво ще бъде изработен вашият уеб сайт, защо смятат че е най-подходяща предложената платформа, какви са плюсовете и минусите и.

 1. Изчистете идеите и създайте лесна навигация

Всеки потребител на вашия уеб сайт иска да намери информацията, която му е нужна – възможно най-бързо. Никой не иска да губи време в търсене на нещо, което вие сте скрили. Да накарате хората да не губят време на вашия уеб сайт е много важна задача.

Подредете своите категории по възможно най-лесния начин и с възможно най-малко кликове. Повечето добри фирми за уеб разработки ще ви съдействат и ще помогнат да структурирате и организирате по подходящ начин вашата навигация, но винаги избирайте възможно най-достъпния вариант, който има смисъл и е лесен за употреба. За по-добро потребителско изживяване е важно уебсайтът Ви да има ясно меню, което да свързва всички основни части на уебсайта Ви.

 

 1. Бъдете „connected“ със социалните мрежи

Социалните мрежи станаха един задължителен елемент

Първото, което бихте направили при стартиране на бизнес е да направите профил във Facebook , Instagram или други социални мрежи, нали? Не трябва да го правите на 100%. Ако създадете профил за контакт с потребителите, то този профил трябва задължително да бъде обслужван. Лоши социални сигнали, неподдържани профили ще направят бранда ви мъртъв преди да се осъзнаете. Когато правите нещо подобно, бъдете целенасочени с всяка медия. Бъдете актуални от към съдържание, послания, кампании. В повечето случаи тези социални канали ще се превърнат в канал за комуникация и помощ с ваши клиенти. Бъдете готови да сте ангажирани с тях.

Моите препоръки за нови компании е първоначално социалните връзки към тези медии да бъдат във долната част на сайта, при споделяне на блог публикация или контактната страница. След като добиете повече увереност в социалните мрежи бихте могли да разработвате „изкачащи“ прозорци с подканяне към подкрепа. Със сигурност в началото привличането на МНОГО хора не ви е приоритет.

Като за заключение бих ви посъветвал нещо много важно! Търсете хора доказали се с времето. Евтиното винаги излиза скъпо!website ideas3

Какво смяташ?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

No Comments Yet.