CV ни събира, CV ни дели

alex от alex0 Comments1 min read6.6K views

Често срещана ситуация. Преглеждате всеки ден сайтовете за работа, подбирате обявите, които ви устройват и изпращате CV-то си. По няколко пъти на ден. С надежда, че поне този път ще получите отговор. Но напразно. Пощенската ви кутия си стои все така тъжно празна, както тъжно изпразнени са и джобовете ви.

 Замисляли ли сте се, че проблемът може и да е във вас? И по-конкретно в начина, по който представяте себе си чрез своята биография. Няма да е пресилено, ако посоча, че вашето CV е билетът ви към успеха. Защото за да попаднете на мечтаното интервю, първо трябва да ви се обадят и да ви поканят. Последователност, която няма как да заобиколите.

 В този материал ще разгледам някои от основните грешки, които е твърде възможно да допускате при окомплектоването на своята автобиография. Не забравяйте, че наистина качествените работодатели не обичат да си губят времето, що се отнася до интервютата за работа, поради което сериозните пропуски в резюмето ви могат да се окажат фатални, що се отнася до шансовете ви.

 Замислете се, дали резюмето ви не е твърде дълго.

 Често се случва хората, които в повечето време получават откази за своите кандидатури, или пък изобщо не получават отговор, да се опитват всячески да увеличат размерите на своето CV, за да подчертаят достойнствата си. Досещате се какво имам предвид.

 Това, което много хора не разбират е, че повечето компании, изключваме най-големите такива, дори нямат обособени отдели тип “Човешки ресурси”. Което означава, че хората, които четат вашата биография, отделят от времето за своите основни задачи, за да преценят дали кандидатурата ви е подходяща. А на каква мисъл ви води това? Точно така – тези хора не обичат да губят от времето си, за да четат твърде дългото ви CV.

 Мнозина смятат, че идеалното CV не бива да бъде по-дълго от едва една страница, а прочитането му да не отнема повече от 10 секунди. Трудна задача, а? Никак не е лесно да кажеш всичко важно, използвайки толкова малко думи. Това си е чисто изкуство.

 Един приятелски съвет – спестете глупостите.

 Твърде много хора, които кандидатстват за работа, подценяват усета и интелекта на онези, които ще проверяват резюметата им. Всеки един работодател, който е на мястото си и знае какво върши, а предполагам – вие се стремите именно към такива, може да помирише глупостите от километри. Или иначе казано – не особено успешните ви опити да “украсите” CV-то си.

 Не отговаряте на някои от изискванията? Окей, не се опитвайте да замажете положението. Вместо това, изтъкнете силните си страни, доколкото това е възможно. Термини като “отдаден работник”, “стремителен и всеотдаен” и т.н. също няма да ви свършат работа, а напротив – по-скоро ще предизвикат иронична усмивка на лицето на човека отсреща. Не подбивайте собствените си шансове по толкова елементарен начин.

 Пътят към кариерни върхове минава през някои неизбежни перипетии, а кандидатстването за желаната работа е процес, който няма как да заобиколите. Освен ако не стартирате нещо собствено, което на драго сърце ви пожелавам. Но ако това не е случаят, съветвам ви да подходите внимателно и прецизно, що се отнася до съставянето на вашата автобиография. А ако не можете да се справите сами, допитайте се до някого, който може да ви помогне. Дори и срещу заплащане. Инвестицията ще ви се отплати.

Какво смяташ?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

No Comments Yet.