Какво е да си дигитален манипулатор, един разговор с Росен Дуков

alex от alex1 Comment1 min read3.2K views

Росен завършва ССХУИИ „Илия Петров“ в София през 1997 година с профил Графика. Диполмира се като бакалавър в „Педагогика на изобразителното изкуство“ на СУ и магистър по „Графичен дизайн и визуални комуникации“.

През 2001 година специализира в Португалия по програма ERASMUS, където междувременно печели IV място на ежегодния конкурс по рисуване.
Специализира във Worldwide FX – постпродукционно студио за специални ефекти на компанията NuImage.
Печели последователно два пъти второ и един път трето място на международното Photoshop състезание, организирано от iStock. Организира три самостоятелни изложби и става посланик на програма Еразмус за България на почетна церемония в Брюксел.

Включен в няколко документални филма, продуцирани от ЕС и излъчени по Euronews.

Член на NAPP от 2009 година.

В момента е управител на студио за дизайн и печатница Deffecto Ltd.

10409794_10152447142434749_1025627788_nЗащо реши да градиш кариера на дизайнер?

Нямах друг избор – Художествената гимназия и компютрите предначертаха пътя ми. Впоследствие се оказа, че съм един от тези, които работят това, което им носи удовлетворение.

Какви качества са важни за човек, за да бъде добър дизайнер?

Докато си тийнейджър вярваш, че силата на мечтите е водеща. След гимназията разбираш, че само с талант не става. За мен това беше повратната точка. Когато за пръв път участвах в годишния конкурс на iStock.com – Battle Royale, имахме точно 3 дни или 72 часа, за да продължиме в играта – нещо като Photoshop казарма. От там се научих не само на ред и дисциплина, а получих и безплатно достъп до работните файлове на изявени имена – Photoshop мастъри.

Какви възможности за развитие дава тази професия според теб?

Професионално всеки ден уча нещо ново, благодарение на Интернет. Развитието е неизбежно, ако има желание. Преимуществото днес е, че ежемоментно имаш възможност да сверяваш часовника си на световно ниво. Преди десет години не беше така – тогава търсихме усилено, за да се сдобием с нови знания. Според мен няма таван за развитие в изкуствата.

Как преминава един твой работен ден?

Стандартно за всеки дизайнер – трудно събуждане сутрин, задължителните кафета. Следва проверка на имейли и ъпдейти по настоящи проекти. Нямам много свободно време, но когато имам възможност обичам да пътувам. Вечер чета книги – това ме балансира.

Какви предизвикателства срещаш в работата ти?

Преди няколко месеца случайно се запознах с един от най-добрите копирайтъри в света в One More Bar. Той сподели, че досега е работил на всички континенти и е жертвал личния си живот за сметка на професията. Почерпи се и сподели една истина: „В България бизнес отношенията са на ниво нула – затова си тръгвам. Имате страхотна природа, жените ви са превъзходни, евтино е, ти си пич… Но утре си тръгвам.“ Аз като локал оставам – какво по-голямо предизвикателство от това?

А какво те мотивира?

Мотивират ме успехите – малки и големи, моите и на другите. Също прилагането на нови знания и умения в нови проекти и „конкуренцията“ в работен аспект. Понякога и „това не може да стане“ пали искрата.

Колко време на ден отделяш, за да контактуваш по работа?

Постоянно, освен когато спя. Социалните мрежи размиха границите между личен живот и работа и не мисля, че това е едно от положителните им качества.

Има ли нещо, което би променил (подобрил) в работата си?

Да и го правя всеки ден. В момента, в който си кажеш – „аз съм най-добрия“ тръгваш надолу. Почти с всичко е така.

Ето и някои от невероятните неща на Росен

www.rosendukov.com www.fb.com/digitalmanipulations

Какво смяташ?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Comment
  • IndieBeaver
    април 9, 2015

    Малко подвеждащо заглавие, но поне интервюто е интересно.

    „Социалните мрежи размиха границите между личен живот и работа и не мисля, че това е едно от положителните им качества.“

    За съжаление е така – бизнес контактите нахлуха и в личното ни пространство и макар че това отваря някои нови възможности за сделки, разговорите във Фейсбук по бизнес отнемат и страшно много време, което уж трябва да бъде „свободно“.