Спрете паниката – спрете вируса!

alex от alex1 Comment1 min read3.7K views

Здравейте приятели, познати и случайни хора, попаднали в моя блог.

Тъй като случаите с новата коронавирусна инфекция се увеличават в България, реших, че е редно и правилно да се даде тласък на по-отговорно и позитивно поведение с призив да бъдем бдителни, но и да не се подаваме на паника.

 

Да, вирус има – да, той е вече и край нас. Да, най-вероятно случаите на заразени са повече, най-вероятно не са и от сега, но страхът е лош приятел.

 

Реших да нахвърля няколко точки, с които да ви насърча да предотвратите паниката и да се чувствате по-подготвени. Нормално е да има безпокойство, но претоварването на съзнанието с негативни мисли  в една насока биха ви вкарали в режим „паника“, поне според мен.

 

Имайте предвид, че вашата тревожност влияе на тези около вас, а тези около вас на тези около тях. Създавате една емоционална зараза и разпространявате паника. Децата ви също виждат тези притеснения във вас, а за тях в момента е единствено важно, че няма да учат 🙂

 

Като за начало ви предлагам следните стъпки, ако вече не сте го направили.

 

Запознайте се с проблема коронавирус Covid-19 и съберете малко информация

Посетете сайта на Министерството на здравеопазването от ТУК и изчетете препоръките към гражданите:

  1. Как да предпазите себе си и околните
  2. Превенция
  3. Почистване и дезинфекция

Използвайте надеждни източници на информация

UNICEF с подобна статия – Какво трябва да знаят родителите 

Световната здравна организация  и други международни центрове за подобна информация. Това ви е достатъчно!

Не ви трябва телевизия, фейсбук и др.

 

Ограничете информацията от медиите

В стремежа си да се предпазим започваме да се паникьосваме и проверяваме за актуална информация, за лечения, за симптоми, за фатален край, и др., където се сетим,  но именно проверката по няколко пъти на ден в 10 различни сайта може екстремно да ни накара  да се паникьосаме. Фокусирайки се върху крайни и катастрофални прогнози, ще се „изпържите“.  Придържайте се към информираност до толкова, че да следите за актуална информация и то от НАДЕЖДНИ ИЗТОЧНИЦИ!!!!

 

Ограничете социалните медии и глупавите сайтове

Във facebook и другите социални медии, може да намерите страшно много информация от врачки, гледачки, лекари, знахари и всякаква паплач, която иска единствено и само внимание, лайкове и кликове.

Споделяното съдържание в повечето случаи е лъжи, лъжи и пак лъжи и  може да ви накара да се  паникьосате до толкова, че не само да не сте си полезен, а и да се разболеете от нещо друго. Да не говорим, че някои статии подтикват към продажба на определени продукти.

Пример: Днес прочетох пост, в който трябва да се запасим с  ракия, чесън, (Пастет Апетит) https://prnt.sc/rfv7ag и разни други подправки, и то препоръчано не от кой да е, а от виден руски професор. Сериозно ли? Дали този руски професор е чул за пастет Апетит или за българската ракия изобщо?

Ограничете контактите

Предаването на вируса не е трудно, затова ако имате възможност просто бъдете по-отговорни към останалите.

 

Ограничете висенето по болниците

В момента нашата държава няма нужда от наплив на пациенти. Ние като общество винаги сме търсили помощ от някой, ако може веднага, ако може на момента и ако може да бутнем „нещо“, за да ни се обърне внимание. Лекарите знаят какви стъпки да предприемат, затова ние трябва да сме хората, които да помогнем, а не да пречим. Посещението ви при лекар, ако не е жизненоважно не е належащо.

 

Не се презапасявайте с храна

Рискът да се заразите в хипермаркета докато се блъскате с още 1000 човека е много по-голям, а и като изкупите 20 кг брашно и мляко, които да наредите по шкафовете у дома, няма да ви помогне с абсолютно нищо, освен да правите ненужен разход и да си докарате непоносимост към лактоза или глутен и повече оборот на магазина. Храната няма да свърши! Най-много и най-правилно е да бъдат пускани по определен брой хора в магазина!

 

Намалете тревожността

Заключили сте се в къщи и се чувствате слаби, чувствате различни симптоми – задушаване, температура и куп други неща? Не, няма ви нищо. Притеснявате се! Ако сте болни, то шансът да се излекувате е голям, но изобщо не си помагате, като мислите само и единствено за това. Правете нещо, което ще освободи съзнанието ви от паническите чувства и ще ви накара да се чувствате по-спокойно. Рисувайте, слушайте музика, гледайте филми, но не и новини, четете, правете йога пред телевизора, медитирайте, играйте игри …. НЕ СЕ РОВЕТЕ В НЕТА!!!! и намерете време да се откъснете от телевизора и новините.

 

Грижете се за имунната си система и здравето

Вземете си витамини, гответе повече течни храни(супи, бульони, яхнии), пийте МНОГО чай, яжте плодове. Какъвто и да е вируса/те, попадането му в здраво тяло със здрав разум ще бъде за кратко. Тук също! – не се презапасявайте с маски, спирт, белина и куп хапчета. Нормалния прием на количество витамини със сигурност би бил по-полезен отколкото да се наблъскате със селен, цинк и др. познати от социалните медии „панацеи“  за една седмица и да си докарате някоя друга странична болежка от глупост.

 

Грижете се за близките и приятелите

Не, не ви казвам да ходите във всеки съсед да му готвите, но спокойно може да чуете близките по телефона и да им бъдете подкрепа, като им обяснявате, че всичко ще бъде наред и ще отмине. Понякога човек има нужда да чуе няколко мили думи, за да се почувства спокоен. Обадете се на родителите си и им разкажете, какво трябва да правят превантивно, успокоите ги и ги помолете малко да си постоят у дома, вместо да ходят до Женския пазар или при личния лекар.

 

Спрете с мислите „Какво, ако“

Паниката се храни с мисли започващи с „какво, ако“ и „ами, ако“. Ами ако не мога да го направя? Ами ако се натъкна на болен? Ами ако всички ми се смеят? Ами ако свърши храната? Ами ако умра? Признайте тези страхове, а след това преминете от „какво ако“ към „каквото – такова“  Винаги най-лошият сценарий в главата ви не е толкова лош, колкото изглежда.

 

Оценете страха си от 1 до 10

Когато страхът прелива в главата ви, вземете лист и направете скала от 1 до 10 и оценете мислите, които ви побъркват. Наистина ли? Не, не го правете! Шанса да се смеете на собствените си страхове е възможен още четейки тези редове.

 

Дайте го по-спокойно

В крайна сметка, ако ви е писано – ще живеете. Дали от конспирации, дали от смъртоносен вирус, рак или просто ви гръмнат, все от нещо трябва да се умира.

В историята на човечеството са преминали,  много подобни пандемии. Ако искате да помогнете на себе си, близките и на човешкия род е редно да се вземете в ръце и да мислите трезво. Направете това, което препоръчват хората и вместо да сеете бацили наред – седнете и научете нещо, помогнете на някого.

Вирусът ще мине и замине и утре пак ще трябва да слушаме как „Ебати държавата, за нищо не става“ затова сега е момента да бъдете ДЪРЖАВАТА!

 

Не панирайте останалите, а обратно – успокоявайте ги!

Не споделяйте глупости в социалните мрежи, това повече стресира останалите. Споделяйте музика, хубави новини и смешки – „светът е оцелял, защото се е смял“ – нека заедно се справим с този проблем.

 

Ограничете контактите – нека не разпространяваме вируси за определено време.

 

И СЕГА НАИСТИНА ВАЖНО!

Пазете се и веднъж поне бъдете отговорни! Задръствайки болниците ще доведем до нежелани катаклизми в държавата и тогава Бог да ни е на помощ! По-големите проблеми ще бъдат вторични – съсипани бизнеси, хора без работа и доходи. Всичко ще бъде наред….

 

Желая ви ЗДРАВЕ!!!!!

 

Какво смяташ?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Comment
 • Лана
  март 13, 2020

  Много добре казано! Браво!